Dnes je: Streda 13. novembra 2019, meniny má Stanislav, zajtra bude mať meniny Irma.

Školské stravovanie

Výživa a stravovanie žiakov má veľký vplyv na ich zdravotný vývoj. Preto deti, už od útleho veku treba viesť k správnym stravovacím návykom.
Životný štýl sa oproti minulosti podstatne zmenil, doba je uponáhľanejšia, pracovná doba je rozmanitejšia a nie vždy sa dá v domácnostiach zabezpečiť také stravovanie , ako poskytuje školská jedáleň.
Hlavný dôraz vo výžive sa kladie na pestrosť stravy. Strava ktorá je pripravovaná pre žiakov v školskej jedálni zodpovedá príslušným normám pre stravovanie školskej mládeže.
Pri zostavovaní jedálnych lístkov sa musia dodržiavať určité zásady, z tohto dôvodu je strava rozmanitá a pestrá.
Pri príprave mäsových hlavných jedál sa používa mäso jatočných zvierat, hydiny , rýb s hmotnosťou pre jednotlivé kategórie stravníkov, jeden krát do týždňa sa podáva pokrm so zníženou dávkou mäsa /mleté pokrmy s pridaním ryže sójových bôbov ovsených vločiek, zemiakov /.
Bezmäsité a múčne hlavné jedlá sa podávajú jeden krát za týždeň . Na prípravu sa používa zelenina strukoviny obilniny, s použitím mlieka, mliečnych výrobkov a vajec, múka , ovocie, tvaroh a iné.
K bezmäsitým a múčnym pokrmom sa podávajú výdatné strukovinové polievky , alebo zeleninové s pridaním mäsa, taktiež chlieb.
Polievky sú pripravované s prídavkami obilnín ako sója, proso, pohánka, cícer, vločky, ďalej sa pridáva cestovina, syr, závarky vo forme halušiek, opraženého pečiva.
Receptúry sú vyberané tak , aby sa denne na jedálnom lístku nachádzala zelenina, či už je to v polievkach, alebo v hlavnom jedle, ale taktiež čerstvá vo forme zeleninových šalátov, alebo zeleninovej oblohy, ovocie je podávané jeden krát do týždňa, pokiaľ to finančná norma povolí , tak aj viac krát.
Prílohy k hlavným jedlám: zemiaky sa podávajú dva krát týždenne, knedle, ryža, rôzne typy cestovín jeden krát týždenne.
Nápoj vo forme ovocných a tmavých čajov, ovocných nápojov, mlieka sa podáva ku každému hlavnému jedlu.
Pri výrobe jedál sa striedajú technologické postupy , najmä varenie, dusenie, zapekanie a striedajú sa jedlá sýte a ľahko stráviteľné s rôznorodosťou chutí a podľa sezóny.

Systém školského stravovania na Slovensku je na vysokej úrovni, je potrebné si to uvedomiť a si ho zachovať. V krajinách kde toto stravovanie porušilii dnes fungujú na suchej strave sa snažia k nemu vrátiť, využívajú na to známe osobnosti/Jams Olivier/.



Kontakty | Vedenie | Mapa stránok
Katolícka spojená škola | Copyright © 2014
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!