Označovanie alergénov na jedálnych lístkoch v zariadeniach školského stravovania.
Označovanie alergénov na jedálnom lístku určuje smernica Európskeho parlamentu a Rady
2003/89/ES. Na jedálnom lístku budú označené štyri alergény zo štrnástich, konkrétne ide o
tieto zložky:
1. Obilniny obsahujúce lepok ( t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špadla, kamut alebo ich hybridné odrody).
2. Kôrovce a výrobky z nich
3. Vajcia a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich
5. Arašidy a výrobky z nich
6. Sójové zrná a výrobky z nich
7. Mlieko a výrobky z neho
8. Orechy , ktorými sú mandle, lieskové orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy, aqueenslandské orechy a výrobky z nich.
9. Zeler a výrobky z neho
10. Horčica a výrobky z nej
11. Sezamové semená a výrobky z nich
12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciach vyšších ako 10mg/kg alebo 10mg/l
13. Vlčí bôb a výrobky z neho
14. Mäkkýše a výrobky z nich